Tips

12 tips om diefstal en inbraak te voorkomen

Criminelen gaan onverminderd door met het ontvreemden van voertuigen. Uit de diefstalcijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat er nog altijd jaarlijks zo’n 23.000 ‘rollende’ objecten gestolen worden, van personenauto’s en bedrijfswagens tot bromfietsen en aanhangers.

Ook het aantal inbraken in auto’s daalt licht, zo berekende verzekeringsvergelijker Independer, maar nog steeds wordt maar liefst ruim 45.000 keer ingebroken, wat een schrikbarend aantal is.

Uit de jaarcijfers blijkt dat de Volkswagen Golf en Polo veruit het populairst zijn om te stelen, maar dat betekent niet dat u met een andere auto veilig bent. De Fiat 500 en Toyota C-HR en RAV-4 zijn namelijk ook erg in trek bij het dievengilde.

Niemand wil bij zijn auto aankomen om te zien dat de ruiten ingeslagen zijn en persoonlijke bezittingen zijn ontvreemd of. nog erger, het hele dashboard gesloopt en leeggeroofd aan te treffen. Laat staan dat u nietsvermoedend aankomt op de plek waar uw voertuig stond en een lege plek aan te treffen. Wat kunt u zelf doen om uw voertuig te beschermen tegen inbraak en diefstal?

12 tips om uw voertuig tegen diefstal en inbraak te beveiligen

1. Gebruik de reeds aanwezige beveiliging van uw voertuig
Elke auto heeft een stuurslot. Gebruik dit ook zodra uw auto stilstaat. Nadat u geparkeerd heeft even uw stuur een klein stukje draaien en klik, uw auto staat op het stuurslot.

2. Gebruik een pedaalslot of versnellingsbakslot
Als extra beveiliging en afschrikmiddel kunt ook een los pedaalslot of versnellingsbakslot overwegen. Deze sloten zorgen ervoor dat uw voertuig niet in beweging gebracht kan worden en zijn zeer lastig te forceren. Daar brandt een dief zijn vingers niet aan.

3. Laat zien dat er niks te halen is
Als u uw voertuig parkeert en u heeft niks van waarde in uw auto liggen, wees dan niet bang om dat ook te laten zien. Zet het dashboardkastje open en laat de afdekking van uw bagageruimte open.

4. Laat geen waardevolle spullen achter in uw voertuig
Neem alles van waarde mee uit uw voertuig als dat mogelijk is. Laat het zeker niet in het zicht liggen, dan vraagt u om problemen. Ook opladers of andere snoertjes kunnen de suggestie wekken dat er iets te halen valt. Uw kentekenbewijs of rijbewijs kunt u tegenwoordig heel makkelijk in uw portemonnee bewaren, laat deze nooit in uw auto achter.

5. Zorg dat de beveiliging van uw voertuig op orde is
Denk goed na over de beveiliging van uw auto. Vanaf een bepaalde nieuwwaarde zijn er vanuit verzekeraars aanvullende eisen met betrekking tot aanwezige beveiligingssystemen in een voertuig. Ook als er geen aanvullende eisen zijn is het verstandig om eens te bekijken wat de mogelijkheden voor uw voertuig zijn. Een voertuigvolgsysteem met jamming detectie is al geïnstalleerd vanaf € 849,-,Het aan moeten schaffen van een nieuw voertuig is vele malen duurder.

6. Denk goed na waar u uw voertuig parkeert
Parkeer uw auto niet op een plaats waarbij u geen goed gevoel heeft. Vermijd afgelegen en rustige parkeerplekken en parkeer in de avonduren op een goed verlichte parkeerplaats. Een dief wordt niet graag betrapt door uw medeweggebruikers en voert zijn werkzaamheden het liefst in het donker uit, houdt daar rekening mee.

7. Keyless Entry? Gebruik een beschermhoesje of metalen blikje
Gemak dient de mens, daar zijn wij het volledig mee eens. Keyless Entry is een hele fijne optie. Geen gedoe meer met het opgraven van uw sleutels uit uw jaszak of tas, met één druk op de knop uw auto starten zonder de sleutel nodig te hebben, het is een fijn accessoire. Het nadeel hiervan is dat het signaal van uw Keyless Entry sleutel ook te onderscheppen is door apparatuur van criminelen. Bewaar uw slimme sleutel dus altijd in een hoesje of bijvoorbeeld een metalen blikje en zorg dat thuis de afstand tussen de sleutel en auto groot genoeg is en bij voorkeur legt u de sleutel ‘s nachts op uw nachtkastje.

8. Ga voorzichtig om met uw sleutels
Het is heel makkelijk om uw sleutels in uw jaszak te laten glijden, maar voor een dief ook net zo makkelijk om ze daar weer uit te halen. Stop uw sleutels daarom op een moeilijker te bereiken plek weg.

9. Plaats een extra startonderbreker in uw voertuig.
Met een startonderbreker is uw voertuig extra beveiligd tegen diefstal, omdat voorkomen wordt dat het voertuig ongeoorloofd gestart kan worden. Lees meer over de startonderbreker van Moving Intelligence.

10. Zorg dat de kentekenplaten goed vastzitten
Jaarlijks worden er zeker 20.000 kentekenplaten gestolen, om op een ander voertuig te gebruiken bij een misdrijf. U wilt toch niet vals beschuldigd worden van te hard rijden, een plofkraak of tanken zonder te betalen? Zorg er daarom voor dat uw garage uw kentekenplaten met anti-diefstal-schroeven vast zet.

11. Vergeet niet om uw voertuig op slot te doen
De meest voor de hand liggende tip natuurlijk, maar het vergrendelen van voertuigen iets wat in de praktijk toch nog vaak vergeten blijkt te worden. De meeste auto’s vergrendelen automatisch na een aantal minuten stilstand, maar is dat bij u niet het geval zorg er dan voor dat u altijd controleert of uw voertuig op slot staat.

12. Voorzie uw auto van een peilzender terugvindsysteem
Een terugvindsysteem is een na-diefstasyteem, dat ervoor zorgt dat een voertuig teruggevonden kan worden, mocht het onverhoopt gestolen zijn. Een peilzender kan door zijn compacte formaat gemakkelijk in elk voertuig geïnstalleerd worden.
Lees meer over de Mi01 peilzender van Moving Intelligence.

Moving Intelligence is uw partner op het gebied van beveiliging, fiscusproof rittenregistratie en wagenparkbeheer. Niets is ons te gek. Wij beveiligen en controleren uw auto, boot, motor, vrachtwagen, camper, oldtimer, kunstobject, waardevolle pakketten of werkmateriaal. Kortom, wij zorgen ervoor dat u met een veilig gevoel uw bezittingen kunt beheren. Met in eigen huis ontwikkelde hardware die onzichtbaar geïnstalleerd wordt en software die u inzichtgeeft. 100% Made in Holland.

Benieuwd naar wat Prent B.V. voor de beveiliging van uw voertuig kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.